Otevírá se nám nový segment dodávek pro oblast větrných elektráren

V prosinci loňského roku se nám po téměř ročním procesu certifikace podařilo získat oprávnění Technické univerzity Mnichov a Německého institutu pro stavebnictví k dodávkám stabilizovaného drátu průměru 7,0 mm pro oblast větrných elektráren. Otevírá se nám tím nový segment dodávek.

Stabilizovaný drát se používá v tzv. hybridních větrných elektrárnách, což jsou větrné elektrárny velkých výšek od 80 do 200 metrů, kde je tubus zhruba ze dvou třetin tvořen betonovou konstrukcí a z jedné třetiny konstrukcí železnou. Stabilizované dráty se zde používají pro stabilizaci těla betonové části, kdy je uvnitř ukotveno 24 pramenců. Každý pramenec je nejčastěji tvořen 84 dráty a celkem tak může být v jednom tubusu elektrárny použito průměrně 48 tun drátů.

Díky získaným certifikátům se nám otevírá nový segment dodávek. Už v roce 2023 jsme úspěšně vyvzorkovali dodávky pro německou firmu mající výrobní závod v polské Rudzie Śląske. Zahájení pravidelných dodávek pro tuto firmu očekáváme od druhého kvartálu letošního roku. Současně začínáme vzorkovat u dalšího německého výrobce větrných elektráren. Roční potřeba tohoto typu drátu představuje u obou zmiňovaných firem až 12000 tun ročně.