Rybářská lana z Bohumína míří poprvé v historii na Falklandy

Falklandské ostrovy leží na jižní polokouli asi 500 km od pobřeží Argentiny, přesto jsou součástí Velké Británie. Význam ostrovů spočívá třeba v tom, že k nim náleží tzv. výlučná ekonomická zóna. To znamená, že do vzdálenosti 370 km mohou jejich obyvatelé rybařit a v budoucnu možná i těžit ropu.

Na toto souostroví v Atlantském oceánu velké asi jako Středočeský kraj osobně zavítá málokdo z nás. Proto je velkým úspěchem získání zakázky v podobě dodávky rybářských lan průměru 31 mm a celkové délky 6000 m. Tuto lukrativní objednávku jsme získali prostřednictvím našeho španělského distributora rybářských lan.

Lana najdou využití v rámci průmyslovém rybolovu. Konkrétně jsou učena ke spouštění, tažení a vytahování rybářských sítí z oceánu. Jen pro zajímavost, hmotnost jednoho lana před navinutím na buben představuje 12,5 t, což je na rybářská lana poměrně neobvyklé. Běžně totiž tento typ lan vyrábíme do průměru 28 mm.

Expedice je naplánována na začátek dubna. Z Bohumína se lana vydají na svou dlouhou pouť v kamionech se speciální podlahou. Jejich první zastávkou bude španělské město Vigo. Následná doprava ze Španělska až do místa určení už bude v režii našeho distributora.

Jedná se o prvotní zakázku do tohoto zámořského území Spojeného království. Finální zákazník měl zájem rozšířit portfolio svých dodavatelů a naše společnost uspěla zejména tím, že dokázala nabídnout kvalitní lana za zajímavou cenu a navíc s krátkým dodacím termínem.